macedonie006013.jpg macedonie007025.jpg
vind ons leuk op
macedonie007023.jpg
Mede auteur Rienk Kamer tijdens de eerste presentatie
De reisgids auteurs Rienk Kamer en Peter John Bosse
aankomst eerste Nederlandse vlucht
 Nederlandse ambassadeur voor MacedoniŽ, MarriŽt Schuurman
het begin van de rivier de Drim in Struga
auteurs
video's
links
home
nieuws
bestel
foto's
dagtrips
LAATSTE NIEUWS
macedonia-240-animated-flag-gifs.gif

TWEEDE REISGIDSÖ!
Skopje 20 novenber 2013

Na het succes van onze eerste reisgids, waarin de meeste informatie over Ohrid gaat, zijn we in november begonnen met het verzamelen van meer gedetailleerde  informatie voor een tweede Nederlandstalige reisgids, dit keer over geheel MacedoniŽ. Uiteraard komt de hoofdstad Skopje daarin uitgebreid aan bod, we hebben zoín 30 Ďhotspotsí bezocht om daarover in de nieuwe reisgids te kunnen schrijven. Al eerder maakten we tochten door de andere delen van Macedonie en bezochten we onder andere de tabaks- en wijngebieden, wintersportplaatsen en verrassend mooie stadjes en dorpen. Er moet nog veel gebeuren, maar we hopen voor het nieuwe vakantieseizoen de gids klaar te hebben. Uiteraard blijft de eerste Nederlandstalige reisgids gewoon te koop via deze website.

 

Op 14 augustus stond er een interview met Rienk in het Dagblad van het Noorden over de reisgids. Hier het artikel

Las Bellas piza aanbevolen door OntdekMacedonie.nl
EERSTE NEDERLANDSTALIGE REISGIDS VOOR MACEDONIň GEPRESENTEERD

In de Macedonische hoofdstad Skopje is donderdag 25 april de eerste Nederlandstalige reisgids voor MacedoniŽ gepresenteerd. Dat gebeurde in het Holiday Inn Hotel in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur voor MacedoniŽ, MarriŽt Schuurman. Ze is enthousiast over de nieuwe gids en heeft daarom een dag later aan de eerste Nederlandse toeristen van dit vakantieseizoen, die uit Amsterdam op het vliegveld van Ohrid arriveerden, een reisgids overhandigd.

De gids richt zich vooral op de stad Ohrid en het meer, omdat bijna alle naar verwachting 30.000 Nederlandse toeristen die dit jaar naar MacedoniŽ komen daar verblijven. Daarnaast is er ook aandacht voor andere delen van het land, zoals de wijn- en tabaksgebieden en de hoofdstad Skopje. De gids is rijk geÔllustreerd en bevat alle belangrijke Ďhotspotsí voor toeristen, die de Ďhotspotsí gemakkelijk kunnen vinden dankzij uitklapbare kaarten. Ook krijgen de lezers handige tips over zaken als valuta, openingstijden en feestdagen.

EERSTE SEIZOEN: VEEL BELANGSTELLING VOOR ONZE REISGIDS
Rolde-Skopje 24 januari 2014

Eind april 2013 brachten we de allereerste Nederlandstalige reisgids op de markt, die aandacht besteedt aan Ohrid en andere interessante plekken in MacedoniŽ. We hadden geen idee of er veel belangstelling voor zou zijn. De uitgeverijen die we benaderden hadden geen interesse, omdat er relatief weinig toeristen uit Nederland en BelgiŽ in het nog onbekende land op vakantie gaan. En ook de vliegtuigmaatschappijen die rechtstreeks op Ohrid vliegen hadden geen belangstelling voor de gids. En toch hebben we důůrgezet en de gids niet alleen zelf samengesteld, maar ook uitgegeven. 
En dat blijkt een goede keus te zijn geweest. We hebben niet alleen boven verwachting veel gidsen verkocht (zoín dertienhonderd stuks), maar we hebben ook heel veel positieve reacties gekregen op de inhoud van de reisgids. Veel mensen zijn blij dat er nu eindelijk een Nederlandstalige reisgids is die alle Ďhotspotsí in en om Ohrid op een handige manier en in goed Nederlands op een rijtje zet. In de gids staan geen uitgebreide achtergrondverhalen (daar zijn Ėoverigens veel duurdere- Engelstalige alternatieve reisgidsen voor). Maar je vindt er wel alle noodzakelijke informatie voor een fijne vakantie, praktisch samengevat in een boekje, dat ook nog eens handig is om mee te nemen.
Toch kenden we, als beginnende uitgevers, ook onze kleine en grotere problemen. Omdat we met onze reisgids ook de lokale economie wilden stimuleren, hebben we de gids in Skopje laten drukken en een deel van de oplage naar Nederland getransporteerd. Helaas heeft de drukker bij een klein aantal gidsen de verkeerde lijm gebruikt. Dat merkten we half augustus, toen we klachten kregen over het feit dat sommige paginaís loslieten. Toen duidelijk werd dat het niet om een enkel geval ging (in totaal kwamen zoín 15 klachten binnen), hebben we de verkoop tijdelijk stopgezet en van de drukker geŽist dat alle gidsen gecontroleerd zouden worden. Dat is gebeurd en uiteindelijk heeft de drukker een kleine honderd van de drieduizend exemplaren afgekeurd en uit voorzorg alle gidsen in Nederland vervangen door gegarandeerd goed gelijmde exemplaren. Zodat we eind augustus weer met een gerust hart de gidsen konden versturen. Sindsdien hebben we gelukkig geen klacht meer gehad!
We zijn blij dat we in een duidelijke behoefte voorzien en hopen dat we ook dit jaar weer een groot aantal toeristen uit Nederland en BelgiŽ wegwijs kunnen maken in het mooie, verrassende en ongerepte MacedoniŽ!

TIP: BIJZONDER KOOKBOEK

Sinds afgelopen najaar is er een bijzonder kookboek te koop: ĎHerinneringen aan de Macedonische keukení. Het is vťťl meer dan een kookboek: aan de hand van (jeugd)herinneringen van schrijfster Zaklina Temelkovska krijgen we een beeld van haar jeugd in MacedoniŽ. Het is daarmee ook een originele schets van een voor velen onbekend land. Ze beschrijft zelf wat ze met het boek wil bereiken:
Ik wil de mensen voor het eerst kennis laten maken met de veelzijdigheid van de eerlijke, smaakvolle, landelijke, traditionele en wat robuuste Macedonische keuken. De keuken is zoals het landschap en het klimaat: ruig en zeer divers, uitgesproken als de hete zomers en onverbiddelijk
zoals de koude winters. Het is een keuken waar gebruiken, tradities, mythen en heiligen om specifiek voedsel vragen voor speciale gelegenheden die langzaam aan het verdwijnen is: waar de slow food snel plaats maakt voor de fast food.
En dus staat het boek vol met anekdotes uit haar jeugd (bijvoorbeeld over het stoken van rakija, pruimenplukken en de tradities op de heiligendagen) en uiteraard veel typisch Macedonische recepten, zoals de veel gegeten Shopska-salade.
Dankzij Zaklina kunnen we nu ook thuis genieten van populaire gerechten uit de Macedonische keuken, bijvoorbeeld de heerlijke geroosterde paprikaís of de Macedonische pizza. En wat te denken van ĎZelnik gebakken op Vrsnikí, gevuld brood dat op zeer traditionele wijze wordt bereid.
Het 192 paginaís tellende prachtig geÔllustreerde boek staat vol met de lekkerste Macedonische recepten. Eťn populair gerecht ontbreekt: Selsko meso, een stoofpotje met verschillende soorten vlees dat in elk goed restaurant in MacedoniŽ wordt geserveerd. Ach, zo blijft er een extra reden om MacedoniŽ te bezoekenÖ.

 

omslag-macedonischekeuken-150.jpg
(c) 2014 Kamermedia

MacedoniŽ uitgeroepen tot top-10 vakantiebestemming in 2014 
Eťn van de redenen voor Lonely Planet om MacedoniŽ te bestempelen als een top-10 bestemming is de afronding van de renovatie van het centrum van Skopje. De hoofdstad is voor club-liefhebbers ťťn van de beste bestemmingen in zuidoost Europa en er zijn goede wijn-bars en bistroís te vinden. Ook hebben nieuwe hostels hun deuren in de hoofdstad van MacedoniŽ geopend. Natuurlijk roemt de reisgids ook de prachtige historische plekken die toeristen kunnen bezoeken. We werken op dit moment hard aan een nieuwe Nederlandstalige reisgids voor geheel MacedoniŽ, zodat u zelf kunt zien hoe mooi en ongerept het land is.
http://www.lonelyplanet.com/destinations

TWEEDE REISGIDS (UPDATE FEBRUARI 2015)
De tweede reisgids, die we vorig jaar aankondigden, laat nog even op zich wachten. Drukke andere werkzaamheden zorgen ervoor dat we de komende maanden onvoldoende tijd hebben om alle informatie, die we op onze reizen door MacedoniŽ hebben verzameld, te verwerken in een nieuwe gids. Dat betekent dat we dit nieuwe (vakantie)seizoen alleen onze reisgids over Ohrid en omgeving aanbieden. In deze gids staat ook informatie over andere gebieden in MacedoniŽ, maar richt zich vooral op de stad Ohrid, reisdoel van bijna alle toeristen uit Nederland en BelgiŽ. U kunt deze zeer succesvolle reisgids (er zijn al ongeveer tweeduizend exemplaren verkocht) gewoon bestellen via deze website. Of bij geselecteerde boekhandels, die u vindt op onze bestel-pagina. Fijne vakantie!
macedonia-240-animated-flag-gifs.gif
auteurs
links
foto's
Dagtrip met Peter Bosse
Mid week Skopje
dagtrips
home
Laatste nieuws
Facebook
nieuws
video's
Ohrid en overig Macedonie (op voorraad)
Reisgids heel Macedonie (nog niet leverbaar)
bestel
Skopje
Ohrid
Struga
Mavrovo
Bitola
Prilep
Stip
Berovo
Tetovo
Overig Macedonie
aanbevolen